DEN PERFEKTA SOMMARTÅRTAN (PALEO)

Det blev en sommartårta ändå -perfekt till helgens festligheter! Hur förklarar man då denna guldgrip på bästa sätt?! Saftig tårtbotten med touch av banan, ett lager av fräsch lemon curd och ytterligare ett lager direkt på med vaniljkräm, spacklad med jordgubbsfrosting. Ja, en helt perfekt sommartårta om ni frågar mig. Dessutom helt utan vitt socker, gluten och mjölk. Jag har istället laborerat med naturlig sötma i form av dadlar, banan, honung och kokossocker. Tårtbottnarna gjorde jag på mitt fantastiska bananbrödsrecept och det blev toppen! Det är svårt att gissa att den är paleo-vänlig och innehåller så mycket nyttigheter som den gör. Hoppas ni faller för den lika mycket som vi! Äter man mjölk så kan man gott och väl spritsa den med ett lager vispgrädde över jordgubbsmoussen. Gör gärna denna dagen innan så att den får stå och safta till sig ytterligare. Njut!
TÅRTBOTTEN
4 medelstora mogna bananer
4 ägg
2 dl riven kokos + extra att smörja formen med
2 dl mandelmjöl
0,5 dl bovetemjöl
2 tsk bakpulver
8 färska urkärnade dadlar
3 msk smält kallpressad kokosolja + extra att smörja formen med
1 tsk vaniljpulver
en rejäl nypa salt
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa banan och hacka dadlar med kniv innan du mixar dem bägge med stavmixer till en smet. Tillsätt resten av ingredienserna. Häll smeten i en springform som du smörjt med kokosolja och riven kokos, sätt gärna ett bakplåtspapper i botten. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills de har fått färg. Låt svalna helt innan du skär dem i två bottnar.
 

FYLLNING
Denna tårta har två bottnar och jag rekommenderar att fylla den med ett dubbellager av exempelvis lemoncurd (min favorit) + vaniljkräm. Men vill du hellre ha mosade jordgubbar, mosade bananer, vispgrädde eller kokogrädde går det naturligtvis jättebra. Välj efter tycke och smak.
Lemon curd (paleo) recept
Vaniljkräm (paleo) recept

Spackla med jordgubbsfrosting (paleo) och här hittar ni recept!
Fyll gärna tårtan med skivade jordgubbar, det i kombination med den syrligt fräscha lemoncurden ger smaklökarna en underbar kontrast.

Äter du mjölk kan du med fördel spritsa vispgrädde över jordgubbsfrostingen. OBS! Bilden nedanför visar exempel på tårtan med grädde.

Related Posts

VÄNNER SÖKES!

Inspirerad av Isabella har jag kommit på den geniala idéen att använda min plattform till att sammanstråla nya vänskapsrelationer! För tänk så många ni är som delar exakt samma intressen, oddsen är stora att ni säkert bor i närheten av varandra och skulle berika varandras […]

BROWNIETÅRTA MED KOLATÄCKE & HAVSSALT (utan gluten, socker och nötter + PALEO)

Håll i er, på riktigt! För en dryg vecka sedan var vi på ett underbart trevligt 75-årskalas på min sambos släktsida, där det serverades en chokladtårta med kolatäcke som såg himmelsk ut (tyvärr med socker och gluten, men man kan ju föreställa sig smakkombinationen…) och […]3 thoughts on “DEN PERFEKTA SOMMARTÅRTAN (PALEO)”

  • Tänkte baka denna till min sons födelsedag imorron. Osäker på om jag behöver göra dubbel sats av jordgubbsfrostingen då jag tänkt mig två tårtor? Stod ju i receptet att det var en stor sats 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *