KÖPGUIDE MAT & BAK

Bildresultat för WATERCOLOR carrots

Inlägget innehåller annonslänkar

Att aktivt börja bygga en hälsosammare livsstil och kosthållning är för de flesta en utmaning och att börja förbättra sin invanda kost kan ofta kräva en hel del inspiration och lite grundkunskap. För vad använder man egentligen istället för vetemjöl och vitt socker om man vill baka bröd eller fika? Vilka ingredienser bör man alltid ha hemma? För att inspirera er att på ett enkelt sätt börja bygga ett hälsosammare kök kommer jag dela med mig av vad ni alltid hittar i mitt kök.

Nedanför har jag listat de saker som mitt skafferi alltid innehåller samt om jag föredrar ett visst märke. Kika gärna in med jämna mellanrum då jag fyller på allt eftersom jag själv finner nya guldkorn.Lycka till!

Baktillbehör:
Fiberhusk (till bröd och bakning, är egentligen malda physsiliumfrön  och binder samman degen -ett måste i det glutenfria köket)
Bakpulver
Bikarbonat
Vaniljpulver (ej vaniljsocker utan vanilpulver)
Raw kakao (man kan självklart ha vanlig kakao men den råa har så mycket mer näringsämnen kvar då den inte hettas upp lika hårt)
Kokosflingor

Mjöler & gryner:
Mandelmjöl
Kokosmjöl
Durramjöl
Teffmjöl
Bovetemjöl
Rismjöl
Majsmjöl
Glutenfria havregryn (Sempers ekologiska 1 kilos påse -köpt på Willys/Ica)

Sötning:
Dadlar
(jag använder gärna färska från min lokala matbutik)
Rå honung (för veganskt så välj agave/lönnsirap)
Kokossocker 
(en lite lyxigare sötning som jag använder mer sällan)

Nötter & frön:
Cashewnötter
Mandel
Sesamfrön
Pumpakärnor
Solroskärnor
Linfrön
Chiafrön

Superfoods:
Gojibär

Lingonpulver
Gröna pulver (vetegräs, matcha, chlorella, spirulina -ofta från Rene Voltaire)

Övrigt:
Kallpressad kokosolja (kallpressad = den som doftar kokos och innehåller flest näringsämnen – René Voltaire)
Kokosmjölk/kokosgrädde (jag köper Garants tetrapack, ej ekologisk men bästa innehållet, konsistens och förpackning)
Mörk choklad (jag har Vivanis 92% choklad utan socker/mjölk)
Krossade + passerade tomater
Kikärtor
Kallpressad olivolja
Kallpressad rapsolja
Vitvinsvinäger (det ihop med olivolja + örtsalt hottar upp vilken sallad som helst)
Röda linser (toppen som bas i vegetariska grytor och soppor)
Quinoa
(istället för ris/pasta)
Hirs
(istället för ris/pasta)

Kryddor:
Buljonger
(min all around favorit är Eko Lantbuljong från Biofood eller René Voltaires som jag köper i stor burk)
Äkta kanel (s.k. Ceylonkanel)
Kardemumma
Oregano
Timjan
Spiskummin
Curry

Celtic havssalt finmalt
Celtic havssalt i flingform