Gebana – Ekologisk frukt från jord till bord

I samarbete med Gebana

Som medveten konsument med stort hjärta för hälsa och miljö tycker jag ofta att det känns som en djungel att veta vilka råvaror man ska välja. Förr fick priset avgöra vad för mat som hamnade i vårt kylskåp, men numera vill jag verkligen att det jag köper ska vara producerat så rättvist som möjligt, mot både de arbetar med att odla fram min mat men såklart också jorden. Jag kan helt enkelt inte bara stirra mig blind på hur mycket jag sparar, med vetskapen om att det då är bonden eller naturen som får betala priset. Istället strävar jag efter att aktivt ta ansvar för vad jag väljer att köpa i matväg. Och när jag hittar företag som är genuint måna om resan från jord till bord, så måste jag bara få tipsa er om det med!

I höstas halkade jag över det häftiga märket Gebana som är nytt på det svenska marknaden. Företagets ursprung är 1973 då en grupp kvinnor i Schweiz, även kallade Banandamerna, som uppmärksammade problematiken i att sydamerikanska bönder fick en alldeles för låg ersättning för sin frukt. Kvinnorna köpte därför upp alla bananer som fanns i livsmedelsbutikerna, la dem på kärror och gick ut på gator och sålde dem till ett högre pris. Priset motsvarade vad det skulle kosta att odla och sälja bananer på ett rättvist sätt för både människa och natur. Överskottet på försäljningen gick sedan tillbaka till odlarna och kvinnorna blev några av prionjärerna till det idag uppmärksammade initiativet Fair Trade.

Gebana AG grundades 1998 som ett handelsföretag. Målet var att skapa en länk mellan sociala och ekologiska värden med ekonomisk hållbarhet och att skapa hållbara leverantörskedjor för matvaror. Genom att tillverka lokalt och investera i hjälp för lantbrukare i de södra delarna av världen – och sedan sälja direkt till kund. Deras princip lyder ”till hela världen direkt från lantbruket” och deras koncept är att skapa en direktlänk mellan ekologiska bönder och oss konsumenter genom e-handel. Via dem beställer vi enkelt frukt och produkter online på deras hemsida och får det levererat hem till dörren. Bildresultat för gebana sverige

Idag har de på den svenska marknaden fem stycken råvaror och i takt med att de växer så kommer även deras sortiment göra detsamma, så som de har gjort i länder som Schweiz och Tyskland.

Jag älskar deras torkade mango, cashewnötter och mandlar. Och ser fram emot att få hem deras färska apelsiner i vår! Apelsinerna kommer i volym på 13 kilon, är därför perfekt att gå ihop och beställa med vänner. Apelsinerna beställer du innan den 3e februari för att få hem i början av februari. 

Bilden kan innehålla: 1 person, växt, frukt, blomma, utomhus, natur och mat

För att testa dem så har Gebana gett mig en rabattkod på 100 kronor vid minst för 400 kronor till er läsare att använda fram till och med den 28/2. Uppge koden OBM100 så dras rabatten av i kassan. 🙂Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *