VÄXTBASERAD SAFFRANSKAKA

VÄXTBASERAD SAFFRANSKAKA

Vad roligt att ni är så många som tyckte om min mjuka saffranskaka! Och som utlovat så kommer här en vegansk variant av den, fortfarande lika god och saftig. Basen är mitt klassiska bananbröd (ni hittar mitt gamla ursprungsrecept här) upphottad med saffran och veganiserad med en mix av chiaägg*, fiberhusk och kikärtssad (dvs spadet som blir över när du köper en tetra med kikärtor). Fritt från vitt socker, gluten, mjölk och ägg. Samt att den är anti-inflammatorisk! Ha en fin första december!

MJUK SAFFRANSKAKA

2 mogna bananer
4 dl glutenfritt havregryn mixat till mjöl
1 dl riven kokos
1 chiaägg* (förbered innan)
1 tsk fiberhusk
1/2 dl kikärtsspad
1,5 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
10 färska urkärnade dadlar
3 msk smält kallpressad kokosolja
1 tsk vaniljpulver (går att utsluta)
1/2 tsk flingsalt
1 påse saffran (0,5 gram)
Ev. 1-2 nävar russin

* Chiaägg: 1 msk chiafrön + 3 msk vatten som du mixar ihop med ex stavmixer och låter stå för att svälla i minst 10 minuter.

Sätt ugnen på 150°. Mixa samtliga ingredienser förutom russinen till en jämn smet med hjälp av en matberedare. Häll smeten i en form, jag använder en brödform som jag klär i bakplåtspapper, och blanda ner russinen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 35 minuter (ibland lite längre beroende på ugn). Ta gärna ut då för att sticka i en ugnssticka eller gaffel, kommer den upp väldigt degig kan du med fördel baka den i ytterligare några minuter. Låt saffransbrödet sedan svalna helt innan du skär upp det.

Related Posts

BROWNIETÅRTA MED KOLATÄCKE & HAVSSALT (utan gluten, socker och nötter + PALEO)

Håll i er, på riktigt! För en dryg vecka sedan var vi på ett underbart trevligt 75-årskalas på min sambos släktsida, där det serverades en chokladtårta med kolatäcke som såg himmelsk ut (tyvärr med socker och gluten, men man kan ju föreställa sig smakkombinationen…) och […]

SAFTIG LIMPA MED DURRA & TEFF (det perfekta brödet utan gluten, mjölk, ägg eller nötter)

Som ni säkert har förstått är jag alltid på jakt efter de perfekta brödrecepten som är naturligt glutenfria och hälsosamma! Detta bakade vi fram för ett par dagar sedan, det består av supermjölerna teff och durra, och är utan tvekan den godaste brödlimpan jag ätit […]



4 thoughts on “VÄXTBASERAD SAFFRANSKAKA”

    • Tack! 🙂 Du kan testa att byta ut den mot ytterligare ett “chiaägg”, men det har jag ej provat själv. Om du äter ägg så har jag samma recept fast ej helt växtbaserat, sök då bara på saffranskaka i bloggen. 🙂

    • Absolut, det går såklart lika bra och jag skulle ta ungefär samma mängd ändå. Möjligtvis bara lite mindre. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *