MISO-SOPPA

MISO-SOPPA

Idag bjuder jag på en superenkel pch supergod miso-soppa serverad med lite spännande fakta.

Den japanska ö-gruppen Okinawa i Stilla Havet är bland annat känd för två stora saker: 1. Karatens uppkomst och 2. En extremt hög ålder hos befolkningen. Väldigt många blir nämligen en bra bit över hundra år just på denna plats. Vad som är “hemligheten” är säkerligen en kombination av olika faktorer, bland annat exponeringen av d-vitamin och deras motto “hara hachi-bu” -ät tills du känner dig 80% mätt (med andra ord: överät inte). Men när befolkningen själva får svara på vilken typ av mat de förtär, vilket oftast är en het fråga, så kommer den klassiska japanska soppan Miso ofta på tal. Denna soppa känner du säkert till från ditt lokala sushi-hak som inte sällan serverar den som förätt! Misosoppa görs på miso, en slags “pasta” (tjockare typ av röra) som i sin tur görs på fermenterade sojabönor, och gärna grönsaker och sjögräs. Du kan såklart skippa sjögräset, men jag gillar att blanda i det för att höja mineralhalten. Min misosoppa går riktigt fort att tillaga och jag använder Kung Markattas “Råris-Miso”-pasta. Jag gör även gärna en sats snabbt hälsobröd (klicka här för recept) att doppa i.

Hoppas den ska smaka!

MISO SOPPA
4 portioner

1,25 liter vatten
0,75 dl misopasta (jag använder Kung Markattas med råris)
1/2 halv purjolök
8 champinjoner
Ev. 1 påse sjögräs (jag använder Risbergs
som finns i välsorterade matbutiker)
2 morötter
Börja med att riva moroten i breda men tunna skivor (jag använder en osthyvel) och hacka purjolöken och champinjoner i tunna skivor. Koka upp vattnet ihop med lägg i grönsakerna du just skurit/skivat. Låt koka i 10 min. Om du väljer att ha sjögräs i (väldigt rikt på mineraler) så kommer dessa oftast torra i en påse, ta då ut dem och lägg i en skål med iskallt vatten i 5 min. Häll av vattnet och lägg i sjögräset i soppkastrullen. Låt koka i ytterligare 5 minuter innan du tar av kastrullen från plattan och klickar i ca 0,75 dl misopasta (detta är alltså en slags “pasta” = röra med tjockare krämig konsistens. Blanda ordentligt så att misopastan blandas ut och låt sedan soppan stå ihop sig ca 5 minuter. Servera och njut!

Related Posts

VÄNNER SÖKES!

Inspirerad av Isabella har jag kommit på den geniala idéen att använda min plattform till att sammanstråla nya vänskapsrelationer! För tänk så många ni är som delar exakt samma intressen, oddsen är stora att ni säkert bor i närheten av varandra och skulle berika varandras […]

BROWNIETÅRTA MED KOLATÄCKE & HAVSSALT (utan gluten, socker och nötter + PALEO)

Håll i er, på riktigt! För en dryg vecka sedan var vi på ett underbart trevligt 75-årskalas på min sambos släktsida, där det serverades en chokladtårta med kolatäcke som såg himmelsk ut (tyvärr med socker och gluten, men man kan ju föreställa sig smakkombinationen…) och […]



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *