CHOKLAD- & HASSELNÖTSKRÄM (PALEO, LCHF & VEGANSK)

Det är fredag, imorgon kickar vi igång årets första höstmånad och jag vill bjuda er på något extra gott! Min tanke är denna: då hasselnötter innehåller kalium, magnesium och E-vitamin, som stärker kroppens immunförsvar (hela kroppens behov av E-vitamin får du av 30 gram hasselnötter per dag) tänkte jag att vi skulle försöka boosta oss med just denna goda nöt, årstiden till ära. Och tillsammans med rå kakao, som är antioxidant-proppad till max, höjer vi humöret. Med andra ord tänker jag att vi behöver lite mer hasselnötter och choklad i våra liv en dag som denna i början av hösten. Så, vad säger ni om en ljuv choklad- och hasselnötskräm att avnjuta på nytto-brödet, till fredagsmyset eller att doppa frukt i som dessert? Hoppas det ska smaka!

Jag köper mina ingredienser här på Bodystore (adlink), där sortimentet är brett, det sparar tid genom att enkelt klicka hem, priserna är bra och frakten är gratis.

CHOKLAD- & HASSELNÖTSKRÄM

4 dl Hasselnötter
3 msk Kokosolja
1-2 msk Raw kakao
Ev. 2 msk – 1/2 dl Honung*/agave eller 4-5 dadlar (mindre eller mer efter smak) För LCHF: björksocker eller fibersirap
Ev. 1-2 msk vatten

*Ej vegansk
Innan du börjar: Det finns två olika sätt att göra detta på. Du kan skala hasselnötterna genom att värma upp dem i stekpannan, eller använda dem råa (men då blir smöret lite grövre). Du kan sedan välja om du vill använda sötning eller ej, helt beroende på din kosthållning, tycke och smak. Samt att du kan tillsätta vatten för en lösare konsistens. Prova dig gärna fram.
Börja med att ta fram hasselnötterna. Om du vill ha dem skalade så lägger du dem i en stekpanna, sätter på medelvärme och torrsteker dem i ett par minuter. Ta sedan fram en ren kökshandduk, lägg nötterna i den och gnid med handduken så smulas skalen av.Lägg hasselnötterna i en stark matberedare och mixa tills nötterna har börjat släppa ut sin olja och det blir en “paste”. Detta kommer ta ett tag, stanna gärna ibland och skrapa ner det som har satt sig uppe på kanterna. När nötterna har blivit till “smör” lägger du i kokosoljan, kakaon och sötning. Mixa igen. Smaka av med mängden sötning och kakao. Eventuellt häller du i vatten för att göra smöret mer slätt. Njut!

Förvaras i kylskåpet.


Related Posts

VÄNNER SÖKES!

Inspirerad av Isabella har jag kommit på den geniala idéen att använda min plattform till att sammanstråla nya vänskapsrelationer! För tänk så många ni är som delar exakt samma intressen, oddsen är stora att ni säkert bor i närheten av varandra och skulle berika varandras […]

BROWNIETÅRTA MED KOLATÄCKE & HAVSSALT (utan gluten, socker och nötter + PALEO)

Håll i er, på riktigt! För en dryg vecka sedan var vi på ett underbart trevligt 75-årskalas på min sambos släktsida, där det serverades en chokladtårta med kolatäcke som såg himmelsk ut (tyvärr med socker och gluten, men man kan ju föreställa sig smakkombinationen…) och […]



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *