BROWNIERÖRA MED KOLASÅS (VEGANSK, LCHF & PALEO)

Äntligen är midsommarhelgen mysigt nära och Simon har officiellt gått på semester! Det firar vi med att ta en liten roadtrip till Västkusten och Ramsvik, men innan dess så ska ni få ett mumsigt efterrättsrecept lagom till midsommar. Som den chokladälskare jag är kör vi å ännu ett maffigt brownierecept där krämig kolasås och havssalt gifter sig. En lyxig efterrätt att bjuda på, men som är himla smidig att “slänga ihop”. Hoppas ni får en fantastisk midsommar!

BROWNIERÖRA MED KOLASÅS (DULCE DE LECHE)

DULCE DE LECHE

500 ml kokosgrädde
0,75 dl agave/lönnsirap/honung*/fibersirap** *ej vegansk, ** för LCHF


Häll upp kokosgrädden och sötningen i en kastrull och värm upp på medelvärme så att det småputtrar. Rör om då och då. Vätskan dunstar och när du nått önskad konsistens, vilket tar minst 30 minuter, så tar du av den från plattan och låter den svalna. Njut!

BROWNIE

2 chiaägg (2 msk chiafrön + 6 msk vatten som mixas och får stå i minst 10 minuter) (köp chiafrön här)
0,75 dl mandelmjöl (köp här)
1 dl mandelsmör/jordnötssmör (jordnötssmör räknas ej som PALEO/LCHF) (köp mandelsmör här och jordnötsssmör här)
0,75 dl smält kokosolja (köp här)
1/2 tsk vaniljpulver (köp här)
1,5 dl kakao (köp här)
0,25 tsk havssalt (mitt absolut bästa tips på salt hittar du här)
1 dl sötning (honung*/agave/ fibersirap** (köp agave här, honung här, lönnsirap här och fibersirap här)
ev. 1/2 dl hampaprotein (valfritt – köp här)

*ej vegansk, ** för LCHF


Sätt ugnen på 175 grader. Förbered chiaäggen genom att mixa samman chiafrön med vatten, och ställ åt sidan i minst 10 minuter. Blanda ihop chiaägggen, mandelmjöl, nötsmör, kokosolja, vaniljpulver, kakao, salt och sötning med en stavmixer eller matberedare. Ta fram en mindre springform eller en form i ungefärligt mått 15 x 20 cm, finns det möjlighet så använd ett bakplåtspapper i eller smörj in formen med kokosolja och strö över mandelmjöl för att lättare få loss brownien. Häll sedan i smeten och baka i ca 24 minuter, du vill ha den kletig i mitten så vänta inte för länge. Låt den sedan svalna i 1 timma innan du avnjuter den.

När både kolasåsen (dulce de lechen = karamelliserad mjölk) och brownien och bägge har svalnat så tar du fram ett fat, smular brownien i större bitar och varvar med att ringla kolasåsen. Hacka gärna lite jordgubbar eller andra bär och lägg på. Sprinkla gärna lite havssalt på. Njut!


Related Posts

VÄNNER SÖKES!

Inspirerad av Isabella har jag kommit på den geniala idéen att använda min plattform till att sammanstråla nya vänskapsrelationer! För tänk så många ni är som delar exakt samma intressen, oddsen är stora att ni säkert bor i närheten av varandra och skulle berika varandras […]

BROWNIETÅRTA MED KOLATÄCKE & HAVSSALT (utan gluten, socker och nötter + PALEO)

Håll i er, på riktigt! För en dryg vecka sedan var vi på ett underbart trevligt 75-årskalas på min sambos släktsida, där det serverades en chokladtårta med kolatäcke som såg himmelsk ut (tyvärr med socker och gluten, men man kan ju föreställa sig smakkombinationen…) och […]



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *