SÖTPOTATISBOLLAR & RAW TZATZIKI (VEGAN)

Jag älskar riktigt god må-bra-mat och samlar just nu på mig så många sådana recept som möjligt. Det vill säga mat med högt näringsinnehåll som får kroppen att må riktigt bra och samtidigt är en njutning för gomen. Och det får gärna vara smidiga recept som passar vardagstempot. Här kommer ett riktigt hett tips på just den typen av mat, som dessutom råkar vara veganska – sötpotatisbollar, serverade med hirs och raw tzatziki. Koka upp hirsen och släng ihop min raw (mjölkfria) tzatziki.

SÖTPOTATISBOLLAR
3-4 portioner

1 paket kokta kikärtor
ca 400 gram sötpotatis
1 msk citronsaft
1 msk havremjöl (jag mixar glutenfria havregryn)
1,75 tsk spiskummin
1/2 tsk vitlökspulver
lite svartpeppar
1 tsk gurkmeja (kryddform)
0,75 tsk paprikapulver
lite cayennepeppar
1 krm salt
1,5 msk olivolja

olivolja/kokosolja att steka i

Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Rengör sötpotatisen och skär den i små bitar, lägg dem på en plåt och blanda med olivoljan och alla kryddorna. Baka dem 15 minuter i ugnen tills de mjuknat så mycket att de kan mosas. Mixa dem därefter med kikärtor, havremjöl och citronsaft till en jämn smet. Ställ in i kylen i ca 15 minuter, ta ut, rulla dem till små bollar och stek i oliv- eller kokosolja tills de fått en gyllenbrun färg. Obs! Genom att vara lite extra försiktigt när du vänder dem i stekpannan så minskar du risken att de går sönder. Koka gärna hirsen medan du tillagar dem och servera ihop med min raw tzatziki. Njut och glöm inte att spara några till matlådan! 😉
RAW TZATZIKI
1 skål

2 dl cashewnötter
1,5 dl kallt vatten + vatten till blötläggning
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk citronsaft
1 vitlöksklyfta
1/2 gurka
salt + peppar

Börja med att blötlägg cashewnötterna i vatten i minst 4 timmar och gärna över natten (lägg dem i en skål och fyll på med vatten så att de täcks). Häll av vattnet och mixa cashewnötterna ihop med 1,5 dl vatten, äppelcidervinägern, citronsaften och vitlöksklyftan till en jämn och krämig konsistens (tar ett par minuter). Riv gurkan och blanda ner ihop med kryddorna. Serveras kall!

Related Posts

VÄNNER SÖKES!

Inspirerad av Isabella har jag kommit på den geniala idéen att använda min plattform till att sammanstråla nya vänskapsrelationer! För tänk så många ni är som delar exakt samma intressen, oddsen är stora att ni säkert bor i närheten av varandra och skulle berika varandras […]

BROWNIETÅRTA MED KOLATÄCKE & HAVSSALT (utan gluten, socker och nötter + PALEO)

Håll i er, på riktigt! För en dryg vecka sedan var vi på ett underbart trevligt 75-årskalas på min sambos släktsida, där det serverades en chokladtårta med kolatäcke som såg himmelsk ut (tyvärr med socker och gluten, men man kan ju föreställa sig smakkombinationen…) och […]



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *