KRÄMIG BLÅBÄRSCHEESECAKE (LCHF)

Det senaste året har jag gått all in på rawfood-bakverk och inte minst cheesecakes! Men jag vet att ni också är många här som äter LCHF-inspirerat och önskat få ta del av liknande mumsigheter men med låg halt av kolhydrater och där mejerier är okej. Så idag tänkte jag bjuda på min krämiga blåbärscheecake med en bas av färskost. Denna har jag gjort om receptet på ett par gånger och kommit fram till att sötningen gärna får vara lite lägre så att gräddigheten och blåbären får ta plats. Vill man ha en lite sötare cheesecake så öka sötningen. 🙂

KRÄMIG BLÅBÄRSCHEESECAKE

Mandelcrunchbotten:125 gram smör
3,5 dl mandelmjöl
2,5 msk sötning (kokossocker eller björksocker, sötströ/sukrin gold för LCHF)
2 stora nypor salt
 

Ugnen på 175 grader. Börja med att smälta smöret i en kastrull, ta av från plattan och häll i mandelmjöl, sötning och salt. Rör runt och bred ut jämnt på en bakpappersklädd plåt – in i ugnen i 5-10 minuter eller tills den fått färg. Ta då ur, låt svala och smula sedan sönder allt till mandelcrunch och bred ut över en springform. Jag använder en mindre storlek när jag gör cheesecakes men en vanlig storlek fungerar också. Platta till och ställ in i kylen medan du gör smeten.

Cheesecakesmet: 200 gram färskost (jag använder den ekologiska färskosten från Arla utan tillsatser, säljs i 150 grams burkar)
2 ägg
2 dl grädde
1/2 dl sötning (honung/lönnsirap/agave/björksocker, för LCHF: sötströ)
1/2 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker!)
1 dl + ett par matskedar upptinade/färska blåbär 

Ta fram tre skålar. Skål nr 1. vispar du äggvitorna i till en lite hårdare/fastare konsistens och ställer åt sidan. Skål nr 2. vispar du vispgrädden till en fast form utan att den blir grynig (tänk härligt vispad vispgrädde). Skål nr 3. Vispar du ner äggulor, sötning, färskost, 1 dl av blåbären och vaniljpulver till en jämn smet. Vänd sedan ner skål nr 2 (grädden) i skål nr 3 (färskoströran) och blanda om ordentligt med en sked. Vänd till sist ned skål nr 1 (äggvitorna) försiktigt i skål nr 3 och blanda om till en jämn smet. Ta ut springformen med mandelcrunchen i och bred smeten i formen. Mixa sedan resten av blåbären till en puré och ringla över cheesecaken, för att få härliga “krussiduller” som mönster – använd en tandpetare eller grillpinne och dra runt i smeten. Ställ in i frysen i minst 4 timmar, ta ut ca 15-20 minuter innan servering för att den ska hinna tina upp lite lagom. Och njuuuuut!


Related Posts

VÄNNER SÖKES!

Inspirerad av Isabella har jag kommit på den geniala idéen att använda min plattform till att sammanstråla nya vänskapsrelationer! För tänk så många ni är som delar exakt samma intressen, oddsen är stora att ni säkert bor i närheten av varandra och skulle berika varandras […]

BROWNIETÅRTA MED KOLATÄCKE & HAVSSALT (utan gluten, socker och nötter + PALEO)

Håll i er, på riktigt! För en dryg vecka sedan var vi på ett underbart trevligt 75-årskalas på min sambos släktsida, där det serverades en chokladtårta med kolatäcke som såg himmelsk ut (tyvärr med socker och gluten, men man kan ju föreställa sig smakkombinationen…) och […]Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *