SMULPAJ MED BANAN & CHOKLAD (fri från gluten, mjölk, vitt socker, ägg & nötter)

Ibland får jag receptidéer som sticker ut en aning, som får ligga och marinera tills dess att de bara måste provlagas. Denna smulpaj är ett perfekt exempel! Jag la nämligen ihop ekvationen smulpaj (som jag älskar) + banan och choklad (som jag också älskar). Visst låter det tokigt? Tokigt gott, för att vara exakt! Den är fri från gluten, mjölk, ägg, nötter (valbart) och raffinerat socker. Men då bananerna är söta i sig och då jag valt honung/agave och en aning kokossocker så är detta definitivt en “lyxigare” dessert att njuta av! Servera med lite vispad grädde/kokosgrädde!

SMULPAJ MED BANAN & CHOKLAD
6-8 portioner

Smuldeg:
125 gram rumstemp. smör / kokosolja* (vid mjölkfritt)
1 dl mandelmjöl (ersätt med havregryn vid nötallergi)
3 dl glutenfria havregryn (ersätt med 2 dl boveteflingor eller 2 mandelmjöl vid PALEO)
1/2 dl hackade hasselnötter (skippa vid nötallergi)
0,4 dl honung/agave*/lönnsirap*
en stor nypa flingsalt
Bananlager:
smör/kokosolja* (vid mjölkfritt)
4 bananer
1 msk kokossocker
30-40 gram mörk choklad (jag använder Vivanis 92% utan vitt socker/mjölk)

*= vegansk


Sätt ugnen på 200 grader. Börja med att göra smuldegen genom att blanda ihop alla ingredienser. Låt vila medan du gör bananinnehållet. Ta fram en stekpanna och lägg i smöret. Skiva bananerna på längden och sedan längden igen (fyra delar per banan). Lägg i dem i smöret och stek dem på bägge sidor ihop med kokossockret som du springklar över. Lägg sedan i de varma bananerna i en pajform, hacka chokladen och strö över och därefter strö smulpajsmeten jämt över hela pajen. Grädde dem ca 15 minuter eller tills den fått en gyllenbrun färg. Servera och njut!


Related Posts

VÄNNER SÖKES!

Inspirerad av Isabella har jag kommit på den geniala idéen att använda min plattform till att sammanstråla nya vänskapsrelationer! För tänk så många ni är som delar exakt samma intressen, oddsen är stora att ni säkert bor i närheten av varandra och skulle berika varandras […]

BROWNIETÅRTA MED KOLATÄCKE & HAVSSALT (utan gluten, socker och nötter + PALEO)

Håll i er, på riktigt! För en dryg vecka sedan var vi på ett underbart trevligt 75-årskalas på min sambos släktsida, där det serverades en chokladtårta med kolatäcke som såg himmelsk ut (tyvärr med socker och gluten, men man kan ju föreställa sig smakkombinationen…) och […]



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *