![]() |
MANDELMASSA LCHF/PALEO-STYLE |
2 dl kokosmjölk (det vita lagret) (eller vispgrädde)
2 ägg (eller motsvarande chiaägg för veganskt recept)
2,5 tsk bakpulver
2 krm salt
2 dl mandelmjöl
1 dl pofiber (finns på glutenfria hyllan)
2 msk fiberhusk
1 dl kokossocker, björksocker eller sötströ (de två sista vid LCHF)
1,5 paket saffran (0,75 gram)
en stor näve russin (skippa om du äter strikt LCHF)
Mandelmassa
80 gram mandelmjöl eller skållade mandlar som du mixar till mjöl
1,25 dl kokossocker/björksocker/1 dl sötströ
2 msk kokosgrädde (det feta lagret) eller vispgrädde
2 krm vaniljpulver
Mandelmassan gör du enkelt genom att mixa mandejmjöl, sötning, kokosgrädde och vaniljpulver till en smet. Rulla till 12 kulor.
Sätt ugnen på 180 grader. Börja med att värma kokosoljan/smöret i en kastrull på svag värme tillsammans med sötning, kokosmjölk/grädde och saffran till en jämn smet. Blanda alla andra ingredienser (eventuellt även russin i smeten) och blanda sedan ihop med saffranssmeten. Blanda väl och låt stå i 10 min för att svälla. Rulla lite lätt till bollar och lägg i varsin bullform (ca 12 stycken). Klicka sedan i kulorna av mandelmassa (beskrivning ovanför) i varje bullsmet och “göm” med lite smet över. Skjuts in i ugnen i ca 15-20 min. Låt sedan stå och svalna. Njut!